post

Maradona este peste Sampaoli CA SELECTIONER AL ARGENTINEI!

Maradona a condus Argentina la mondialul din 2010. El a dus echipa in sferturi, unde a fost eliminata de Germania cu 3-0. Un 3-0 clar, diferenta fiind EVIDENTA in favoarea Germaniei. Argentina parea o echipa naiva, de copii, haotica si in acelasi timp previzibila. Sampaoli, actualul selectioner, are un egal cu Islanda si o infrangere, tot 0-3, cu Croatia.

Pe hartie, statistic, Maradona e peste. Un sfert de finala, unde Argentina a ajuns pe merit, este oricum mai mult decat, cel mai probabil, o eliminare rusinoasa. Si, tot pe hartie, Germania este peste Croatia, chiar daca, printr-o minune, Croatia va castiga mondialul. Nu neg, este posibil.

Acum, inainte sa dati cu pietre in Sampaoli, noi, romanii, nevand motive, dar argentinienii au toate motivele, ar trebui sa vedem lucrurile din alta perspectiva. Din perspectiva antrenorului care nu se poate impune. Al antrenorului care nu poate muri nicicum pe mana lui.

Sa ne intelegem: ce vedem la nationala Argentinei acum este HAOS. Un antrenor care nu se poate impune. Care are o unica putere, acolo in vestiar: puterea titularizarii si a schimbarii. Aguero joaca absolut cum vrea el, unde vrea el. Antrenorul poate doar sa-l schimbe. Cu Higuain, si el in eclipsa de forma, cu Pavon, cu Dybala, cu cine o vrea el.

Messi joaca doar pentru ca e Messi. Si joaca, sa ne intelegem, unde vrea el si ce vrea el.

Sampaoli a gresit doar cand a acceptat postul. Cand a crezut ca se va impune intr-un vestiar dominat de Messi. Cand a vrut sa-si puna Argentina in CV. Cand a crezut ca va fi respectat acolo unde nimeni nu e respectat. Cand a crezut ca poate ordona o echipa condamnata, parca, sa fie haotica.

Care echipe sud-americane par haotice. Par lipsite de o idee tactica. Cu exceptia notabila a Uruguay-ului, o echipa solida, puternica si bine asezata in teren, celelalte au dezamagit. Brazilia n-a convins cu Elvetia, Columbia a deceptionat, Peru este prea naiva. Chile, marea absenta, nu cred sa fi fost cu mult mai organizata.

De ce l-am comparat cu Maradona? De ce zic ca Maradona era superior ca selectioner? Simplu: Maradona e respectat in Argentina. E idolatrizat. Jucatorii evoluau la 200% din capacitate. Iar Maradona nu era antrenor genial, sclipitor, nicidecum unul care sa poata anihila adversari mai buni, dar era un antrenor care in simplitatea lui se facea inteles. Ii dadea libertate lui Messi, facea niste trasee. Un antrenor cu care nu pierzi contra echipelor mici.

La Sampaoli este un haos perfect. Nu este respectat, nu se impune, ia decizii de neinteles. Echipa nu are idei, nu are trasee, nu are suflu. A vrut sa-si treaca in CV nationala Argentinei, altfel acolo, pana nu se retrage Messi, nu va reusi nimeni.

Si, sa ne intelegem, in afara de jucatori ofensivi, care nu prea se inteleg intre ei, Argentina nu prea are echipa. Portar n-are (il injuram pe titular, dar cine ar fi trebuit sa joace?), aparare are si nu prea (improvizatii peste improvizatii), mijlocasi centrali, box to box, nema, asa ca jucatorii ofensivi trebuie sa faca totul.

Apropo, inainte sa radeti de Croatia, sa o subestimati, mai bine v-ati uita la mijlocasii ei centrali (titulari si rezerve): Modric, Rakitic, Brozovic si Kovacic. Cred ca are cei mai buni mijlocasi centrali din lume la ora asta (repet: mai ales avand in vedere SI rezervele).

Despre Argentina, un ultim lucru: orice echipa mare incepe cu portarul. Orice echipa. Portarul are 3 roluri importante, fundamentale:

– Sa dea siguranta apararii si s-o organizeze. Se spune ca un fundas bun creste si datorita portarulu din spatele sau.

– Sa nu gafeze. Un portar bun este un portar care nu greseste. Putin spre deloc. Iar cand ma refer la gafa, ma refer la: iesit aiurea pe centrare, scaparea mingii ca pe sapun ori degajari gresite.

Sa salveze goluri ca si facute.

Dupa cum vedeti, chestia intuitiva, sa salveze goluri, este abia ULTIMA pe lista. Exista portari care coordoneaza bine apararea, care au un joc bun de picior, pe care te poti baza la iesiri pe centrare, la o pasa inapoi, dar care nu prea apara suturile imposibile. Credeti-ma, sunt de preferat.

In final, un singur pronostic: nu stiu ce se intampla cu Sampaoli, nu stiu daca vreodata va mai reveni Maradona pe banca Argentinei, dar as face pariu ca Messi se va retrage din nationala. De data asta, definitiv.

Iar titlul este, de fapt, concluzia articolului: Maradona este peste Sampaoli CA SELECTIONER AL ARGENTINEI! Iar Maradona califica MACAR in optimi aceasta nationala. Simplist, cu idei putine si fixe, macar Maradona ar fi fost ascultat. Si respectat. Si iubit. Sa nu zic divinizat.

One thought on “Maradona este peste Sampaoli CA SELECTIONER AL ARGENTINEI!

  1. Pingback: Un mondial european din cauza/datorita antrenorilor - LaStadion.EU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *