post

Prima oara la fotbal feminin: Romania – Elvetia 1-1 (8 aprilie 2022 pe Stadionul Arcul de Triumf)

Un articol intitulat Prima oara la fotbal feminin: Romania – Elvetia 1-1 (8 aprilie 2022 pe Stadionul Arcul de Triumf) are, in mod intuitiv, mai multe puncte. Dupa cum vedeti, sintagma bolduita este prima, asa ca despre ea voi vorbi cu precadere. Celelalte 2 aspecte sunt bonusuri, sunt doar referiri vagi.

Doar ca aceasta prima parte vine strans legata de celelalte 2. De fapt, am fost prima oara la fotbal feminin, insa am fost si prima oara pe Stadionul Arcul de Triumf. Si stiti deja cat de atasat sunt eu de ideea de prima oara. Totodata, avand in vedere faptul ca nu am mai vazut alte meciuri de fotbal feminin, nu prea am repere, termene de comparatie. Asa ca pentru mine este vorba despre descoperirea unui sport aproape nou.

Primul lucru pe care il spun, din start: atmosfera de acolo era una de familie. Majoritatea spectatorilor venisera cu copiii. Chiar si 2 amici de-ai mei, cei care m-au indemnat sa merg prima oara la fotbal feminin, venisera cu copilul (unul dintre ei) si cu nepotii (celalalt). Au fost CETATENI si nu SUPORTERI pe stadion. De altfel, pentru a confirma absenta ultrasilor, AMBELE peluze au ramas goale (evident, si pretul biletelor a contat: era intrare generala de 15 lei; nu isi lua nimeni la peluza atat timp cat la acelasi pret gaseai bilet la tribuna).

In al doilea rand, dupa ce am trecut peste ideea preconceputa ca fotbalul feminin nu este de mine, am ajuns la concluzia ca spectacolul sportiv a fost reconfortant. Nu se joaca cu incrancenarea celui masculin, se joaca la o viteza mai scazuta, se joaca mai putin dur (am mai zis asta, dar simt nevoia sa subliniez), tacticile sunt un pic altfel, insa sportul ramane acelasi.

Este un fotbal mai romantic, caci jucatoarele nu sunt atat de bine platite precum jucatorii, ceea ce inseamna ca exista mai multa placere. Ma rog, la meciul vazut de mine.

Tot ca la fotbalul masculin, Romania are o viteza in minus. Am compensat cu altele, insa ca viteza (si poate ca tehnica) am fost sub Elvetia. Ale noastre erau mai fortoase, mai bine facute, mai masive, dar erau mai lente si mai lipsite de tehnica.

Tin sa subliniez faptul ca nationala de fotbal feminin a Romaniei are antrenor un barbat, pe Cristian Dulca (fost selectioner la nationala masculina de tineret). Nu stiu daca e de bine sau de rau. Nu-mi dau seama daca o femeie ar fi mai nimerita pe banca tehnica a nationalei noastre feminine, insa din ce inteleg majoritatea echipelor nationale de fotbal feminin au pe banca femei. Poate la noi nu este atat de dezvoltat fotbalul feminin de inca se apeleaza la barbati. Sau o fi tot un soi de misoginism, habar n-am.

Emil Calinescu Prima oara la fotba feminin Romania - Elvetia 1-1 (8 aprilie 2022 pe Stadionul Arcul de Triumf)

Asta sunt eu in tribuna. Palaria galbena a fost luata intentionat pe cap, desi e prea eleganta pentru a merge cu ea pe stadion (zic unii)

Acum trebuie sa va spun doua cuvinte si despre Stadionul Arcul de Triumf. Este de obicei casa rugby-ului, aici joaca acasa Nationala de Rugby a Romaniei. Terenul are si liniile de rugby, peste ele dandu-se cu VAR (nu video assistent reffere) pentru tusele terenului de fotbal. Este, insa, destul de ciudat sa privesti terenul. Pentru arbitri o fi mai usor, liniile acelea poate-i ajuta (mai ales la offside). Are o capacitate de 8207 locuri (conform Wikipedia), insa nu stiu cat la suta din stadion a fost ocupat la meciul de fotbal feminin. Peluzele erau goale complet, iar tribunele erau sa zicem 80% pline. Nu vedeam foarte bine vizavi, la tribuna I si oficiala, dar cam asa mi se parea. Nu sunt bun la calcule, deci prefer sa spun doar ce am vazut.

Ideea este, insa, alta: mi se pare un stadion mult mai nimerit pentru meciurile echipei feminine de fotbal decat oricare altul. Daca aduci 2000 de oameni pe un stadion de 50.000 va arata oribil, va parea un stadion pustiu. Asa, aducand acelasi  numar de oameni pe un astfel de stadion, care are oricum un aer asa, de nou insa in acelasi timp romantic, atmosfera va fi mult mai placuta.

Stiu ca a fost o disputa legata de disputarea meciurilor de fotbal aici. Eu nu sunt fan rugby, deci v-o zic in calitate de iubitor al fotbalului: e stadion facut din bani publici, drept urmare de el trebuie sa beneficieze oricine plateste. In plus, daca nu era Euro 2020, evenimentul FOTBALISTIC, stadionul nu ar fi fost refacut. Asa ca macar din acest motiv fanii rugby-ului ar trebui sa priveasca cu ceva mai mult respect fotbalul.

Prima oara la fotba feminin Romania - Elvetia 1-1 (8 aprilie 2022 pe Stadionul Arcul de Triumf) Emil Calinescu

Ca sa ma vedeti din nou pe mine. De data asta mai suporter ca prima oara.

Asadar, am fost pentru prima oara la fotbal feminin, la meciul Romania – Elvetia, desfasurat in data de 8 aprilie 2022 pe Stadionul Arcul de Triumf si incheiat cu scorul de 1-1. A fost o experienta placuta, frumoasa, pe care vreau s-o repet. Insa urmatorul punct pe care trebuie sa-l bifez este un meci de rugby. Musai acolo, pe Stadionul Arcul de Triumf. Trebuie, insa, sa merg cu un cunoscator, sa-mi explice regulile si alte fineturi. 

ps: Desi abia acum am fost pentru prima oara la fotbal feminin, nu este pentru prima data cand scriu despre asta. Nu reneg ce am scris atunci, fotbalul feminin chiar trebuie sa se dezvolte independent de cel masculin. Pentru binele tuturor. Zic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *