post

Steve McClaren a ajuns secund la 61 de ani!

Steve McClaren a ajuns secund la 61 de ani dupa ce candva a fost selectionerul Angliei. Aceasta este stirea sfarsitului de sezon si ma mir ca foarte putini o recepteaza ca atare.

GSP a dat stirea, insa in dulcele stil romanesc, a dat-o ca si cum ar avea legatura cu fotbalul romanesc. In rest nu am vazut ca ar ocupa nici macar 2 randuri.

Pentru mine este o stire dintr-un motiv cu totul si cu totul diferit. Pentru mine, are legatura cu ideea de secund si cu cat de mult este acest post valorizat in alte parti.

Sa ne intelegem: nu sunt fan Steve McClaren si nu am fost niciodata. Nici macar atunci cand Middlesbrough elimina Steaua in Cupa UEFA, echipa romana nefiind singura scoasa in acel mod. Nu am fost fanul lui nici cand a ajuns selectioner, considerand numirea sa o decizie gresita.

De altfel, daca ne uitam la cariera lui constatam ca echipele antrenate de el au fost cel putin medii. El nu a fost niciodata un antrenor de top, fiind cumva constient de acest lucru.

Ce ma mira pe mine si ce cred ca ar trebui discutat mai mult este, insa, modul in care sunt vazuti in alte tari. La noi avem 2 categorii de secunzi:

  1. Secunzii de meserie, acestia impartindu-se in alte 2 subcategorii: locotenentii unui antrenor (care-l urmeaza peste tot pe acesta) si secunzii casei (indiferent de principal, antrenorul X ramane secund, e batut in cuie).
  2. Cei care-si incep cariera ca secunzi, asteptand cu nerabdare momentul in care ajung principali.

Cei din urma, de la punctul 2, sunt un pic mai aproape de realitatile fotbalului de afara. Insa chiar si acestia gandesc cumva gresit. Cu foarte-foarte rare exceptii, acestia nu ar accepta in ruptul capului sa redevina secunzi.

Dau cateva exemple, cateva momente, in care cativa fosti principali au acceptat sa redevina secunzi:

  1. Mai stiti ce secunzi a avut Anghel Iordanescu in 2016, la echipa nationala? Va reamintesc eu: fostii principali Viorel Moldovan, Ionut Badea si Daniel Isaila.
  2. Piturca si-a ales tot timpul antrenori secunzi titrati. Il avea pe Eugen Neagoe, l-a avut la un moment dat pe experimentatul Florin Marin.
  3. Laurentiu Reghecampf l-a avut secund si la CSU Craiova, si la arabi, pe Basarab Panduru. El s-a afirmat ca analist media, dar a fost si antrenor principal candva. Nu mult, dar a fost.

In rest, antrenorii romani care sunt secunzi fie vad acest lucru ca pe o perioada tranzitorie, un fel de studentie, fie isi accepta toata viata acest statut.

Vedeti voi pe vreunul dintre Cosmin Contra, Razvan Lucescu ori Mirel Radoi sa redevina candva secunzi? Acum sau peste 10-20-30 de ani?

Care este, de fapt, problema? De ce in alte tari un fost selectioner accepta sa fie secund? Si de ce la noi doar Iordanescu si Piturca si-au luat secunzi cu nume?

Raspunsul la aceasta intrebare mi se pare esential. Caci problema este, de fapt, legata de ideea de staff. Romanii nu lucreaza in echipa, secundul neavand atributii efective. Nu are merite cand echipa castiga, dar nici vreo vina cand ea pierde. Pur si simplu, el este acolo, deseori pentru ca echipa este obligata sa aiba in organigrama si secunzi.

Daca in cazul principalilor se vorbeste despre CV-ul sau, cate trofee are un antrenor un palmares, la secunzi nu contabilizeaza nimeni. Esti secundul lui X si ai luat titlul? Nu conteaza, toata lumea stie ca nu ai niciun merit.

Fostii selectioneri Cornel Dinu si Mircea Radulescu au avut ulterior alte functii, fie administrative, fie de coordonare. Insa nu au fost secunzi, nu acceptat acest statut. La fel cum, repet, nu-l vor accepta nici Mirel Radoi, Cosmin Contra ori Razvan Lucescu. Putem sa luam si selectionerii de la tineret, nici macar ei nu ar accepta sa (re)devina secunzi.

Steve McClaren a ajuns secund la 61 de ani si nu ii este rusine cu asta. Daca noi vrem sa (re)ajungem in top, ar trebui, printre altele, sa invatam sa lucram in echipa. Fotbalul este un sport de echipa si pe teren, unde jucatorii trebuie sa formeze o echipa, dar si in afara lui. Stiu ca pentru unii acestea sunt detalii, altele cica ar fi problemele. Insa, de fapt, acele probleme vin SI de aici. Socant, nu?

Steve-McClaren-a-ajuns-secund-la-61-de-ani-Alex-Ferguson.jpg

Ca sa intelegeti cum sta treaba, cititi stirea altfel, in stilul Sport.RO (ma rog, toate celelalte site-uri au copiat ulterior stilul): Steve McClaren a ajuns secund la 61 de ani! Tu stii cine sunt secunzi la echipa ta favorita? Pariu ca putini suporteri stiu asta!

ps: Steve McClaren a ajuns secund la 61 de ani. revenind intr-un post pe care l-a mai ocupat. Pentru fanii lui Manchester United aceasta este stirea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *