post

Anglia – Senegal 3-0 – Optimi de finala Campionatul Mondial Qatar 2022

Anglia – Senegal 3-0 – Optimi de finala Campionatul Mondial Qatar 2022 a fost, contrar asteptarilor, contrar calculelor initiale, cel mai dezechilibrat meci din optimi. De pana acum cel putin.

Incep cu invingatorii, cu Anglia, caci ea a bifat dintr-un foc 3 lucruri esentiale:

  1. Pana acum nu a luat NICI MACAR UN CARTONAS GALBEN pe parcursul acestui turneu. Ei, englezii, cu tacklingurile lor, cu jocul lor bazat pe forta, pe angajament fizic, nu au luat niciun cartonas. Nu vorbesc de fair-play: nu au tras de timp, nu s-au certat cu arbitrul, nu si-au scos tricoul cand au sarbatorit. Nimic din toate astea.
  2. Au incasat doar 2 goluri pe tot parcursul turneului, ambele in prima etapa a grupelor, cu Iran. In rest „clean sheet”. Desi in meciu cu Iranul mi s-au parut deloc siguri in aparare, statistica este de partea lor. Merita felicitati, chiar daca tot mi se par mult prea necopti pentru a castiga turneul.
  3. Nu in ultimul rand, trebuie subliniat un lucru: a inscris in sfarsit Harry Kane. A fost un an secetos pentru atacantul central englez, care pana acum inscrisese pentru echipa nationala doar din penalty. Acum a inscris din actiune. Merita felicitat.

Anglia a avut o evolutie solida, sigura, matura, avantajata evident de evolutia total haotica a echipei africane. A jucat asa cum trebuiau sa joace si cu Iranul. Asa cum trebuiau sa joace in grupe, per total. Ce i-a lipsit Angliei in grupe si are acum? Poate motivatia? Ramane de vazut.

Senegalul a parut o echipa care nu stie ce vrea, nu stie de ce este pe teren. O echipa care maximum stie regulile fotbalului si atat. Nimic altceva.

Antrenorul senegalez nu parea un antrenor, ci un „mental coach”, arata cu degetul spre cap, parea mentalist, nicidecum antrenor de fotbal. Contrastul cu omologul sau britanic era evident. Medical vorbind, parea infruntarea dintre un vraci african si un medic britanic. Dintre magie si stiinta.

Pe teren evolutiile erau intocmai cu ce aratau antrenorii. Nimic nou sub soare.

Ce pretentii aveam de la Senegal? De ce ma asteptam la un echilibru mai mare?

Poate pentru ca Senegalul a jucat fotbal cu Olanda si a reusit sa elimine Ecuador. Poate pentru ca pe hartie jucatorii africani evolueaza in campionatele importante din Europa. Poate pentru ca Anglia pare in sine o gasca de pusti adunati de un frate mai mare, care se bucura ca sunt lasati sa bata mingea pe un teren adevarat. Si, ma rog, pentru toate acestea la un loc.

Anglia – Senegal 3-0 – Optimi de finala Campionatul Mondial Qatar 2022 ramane o optime de finala exact ca precedentele de pana acum: fara istoric. O singura echipa pe teren, marea favorita, care si-a respectat statutul. Am mai vazut filmul asta, am aflat prea devreme deznodamantul. Oare asa se vor desfasura si celelalte optimi? Oare va exista macar una in care deznodamantul sa fie pe muchie de cutit?

Anglia – Senegal 3-0 – Optimi de finala Campionatul Mondial Qatar 2022 macar a oferit goluri frumoase. Nu golul turneului, nu goluri memorabile, insa goluri frumoase. Estetice. Macar cu ele sa ramanem. Si cu faptul ca Anglia a facut IN SFARSIT un meci MATUR. Nu unul exuberant, nu unul norocos, ci unul matur. Unul in care sa dovedeasca faptul ca este o echipa mare, experimentata, calita in fotbalul mare. Ma rog, cat de experimentata poate fi o echipa cu atatia jucatori tineri. Tineri, dar caliti in Premier League (cu o singura exceptie). Ramane de vazut cum se va descurca impotriva Frantei, campioana mondiala. 

ps: Anglia – Senegal 3-0 – Optimi de finala Campionatul Mondial Qatar 2022 ar fi aratat altfel cu Mane in teren? As zice ca NU! Oricat de mare jucator ar fi el, caci este, nu-i pot nega calitatile, postul sau din teren nu este unul care sa ofere echilibru. Ar fi fost mai buna in ofensiva, mai periculoasa, dar cam atat. Nu este un jucator care sa aseze jocul, un lider. Echipa ar fi fost la fel de haotica si cu el pe teren.

One thought on “Anglia – Senegal 3-0 – Optimi de finala Campionatul Mondial Qatar 2022

  1. Pingback: Brazilia - Coreea de Sud 4-1 - Optimi de finala Campionatul Mondial Qatar 2022

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *