post

Antrenor la FCSB – de la postul ideal la cel mai nedorit post

Antrenor la FCSB era inca un post foarte dorit acum 3 ani. Sa nu mai zic de Steaua de pe vremuri. Pentru multi era idealul. Apogeul carierei de antrenor. Acum acest post a devenit cel mai nedorit din Liga I. Da, pe bune: parca mai degraba te duci antrenor la Iasi sau la Sepsi. Ma rog, poate o fi mai rau la Dinamo, nu zic nu.

Totusi, de ce toata lumea fuge de aceasta responsabilitate? De ce NIMENI nu-si mai doreste sa fie antrenor la FCSB?

Raspunsul clar, logic, simplu de dat, este Becali. Este in mod cert cauza principala. Doar ca aceasta cauza principala a generat mai multe cauze secundare, care cumulate au generat un bulgare de obstacole care impiedica antrenorii importanti sa accepte postul de antrenor la FCSB.

antrenor la fcsb Ggi Becali

Practic, un antrenor la FCSB este o sluga, un nimeni, un simplu argat. Nu este placuta pentru nimeni aceasta postura. Nici placuta si in mod cert nici onoranta. Caci problema nu e doar ca antrenorul se baga peste tine, iti impune schimbarile, strategia, tot, ci MAREA problema este ca face asta in vazul lumii. Face asta umilindu-te. Daca ar face-o pe ascuns, asa cum fac alti patroni, sa stiti ca ar mult mai multi doritori.

Si fix aici ar trebui sa ne uitam mai bine. Caci pana cum postul de antrenor la FCSB era un post care dadea bine la CV. Strangeai din dinti (ori din buci, cum se zice mai din popor), suportai cat suportai, insa iti adaugai in CV o echipa importanta. Antrenai jucatori importanti, antrenai in cupele europene si iti puneai in palmares si niste trofee. Galca inca traieste pe seama triplei facute ca antrenor la FCSB, chiar daca ulterior n-a confirmat ca antrenor. Despre Galca se spune ca a avut norocul sa antreneze in perioada in care Gigi era la parnaie.

Acum, insa, se intampla mai multe lucruri:

  1. Pe de-o parte, trofeele nu mai vin. Nu prea mai ce sa-ti treci in CV.
  2. A antrena un lot plin de valori inseamna, de fapt, gestionarea unui vestiar dificil. Pe care trebuie sa-l gestionezi fara a avea pic de putere de decizie.
  3. Imaginea ta, ca antrenor, are de fapt de suferit. In loc sa te mandresti ulterior c-ai fost antrenor la FCSB, de fapt vei fi vazut drept fosta sluga a lui Becali. Discutam astazi cu un amic, care-mi spunea ca daca ar fi jucator la FC Arges, nu prea ar asculta de Dica. Nu prea ar putea primi ordine de la fosta sluga a lui Becali. Eu i-am raspuns ca Radoi s-a putut impune la nationala de tineret, ca acum are o cota bunicica. Deci sunt situatii si situatii.

In plus, mai trebuie semnalate trei chestii, la fel de grave, care gonesc potentialii doritori:

  1. Inainte te duceai sa antrenezi o echipa titrata, o fosta castigatoare a Cupei Campionilor, o echipa cu traditie europeana. Acum antrenezi o echipa cu un palmares slabut, cu un patron excentic, care nu prea te lasa sa-ti pui in aplicare ideile. Asa se vede din exterior (caci sunt si antrenori straini care, teoretic, isi doresc postul).
  2. Acum echipa nu doar ca nu mai joaca in Ghencea, unde era TEMPLUL, unde era casa ei, unde avea 7000 de spectatori chiar si cu Chiajna, dar a ajuns sa joace si prin provincie. Nu doar ca nu mai are publicul de partea sa, dar mai si sta tot timpul pe drumuri. Oboseala asta, extrem de evidenta in aceasta perioada, este generata si de aceasta vesnica deplasare a echipei. Jucatorii nu se simt nicaieri ACASA. Stiti, cand joci acasa poti sa-ti lasi jucatorii liberi, sa-i duci la stadion doar in ziua meciului. Cand, insa, acasa inseamna un alt oras, acest lucru devine imposibil.
  3. Nu mai este niciun paravan, niciun element protector, intre patron si antrenor. Mai nou, si-a dat demisia si Mihai Stoica. Si nici macar vreun impresar care sa apere antrenorul de patron nu exista. Drept urmare, un antrenor este total expus. Fara nicio sansa aproape.

 

Antrenor la FCSB secund Becali

Antrenor la FCSB a ajuns, de fapt, un post pentru secunzii care vor sa fie, macar in acte, principali. A ajuns un post dorit doar de slugile care vor alte haine. Un post deloc onorant, pe care oficial si-l doresc fie cei care nu-l cunosc pe Becali, fie cei care efectiv nu au nimic de pierdut. Rezultatele se vad cu ochiul liber, atat pe teren, cat si in clasament.

PS: Pana sa public acest articol, am avut o discutie interesanta cu un (alt) amic, mare pasionat de jocuri tip Football Manager. El se gandea la un viitor FM extrem de realist, unul in care sa ai de-a face si cu astfel de patroni. Sa ti se impuna tactica de joc, sa ti se spuna cine sa joace si cine nu, sa ti se vanda jucatori si sa ti se cumpere fara sa ti se ceara acordul, sa ti se impuna inclusiv staff-ul. Sa-ti alegi clubul si in functie de aceste detalii, nu doar in functie de lotul de jucatori. Chiar asa, dac-ar fi toate astea, voi ati accepta postul de antrenor la FCSB, fie si virtual? Eu, unul, ca jucator de Football Manager, as refuza din start postul. Si puteti inlocui FCSB cu multe alte cluburi. Dar, recunosc, mi s-ar parea un mare plus un astfel de realism.

2 thoughts on “Antrenor la FCSB – de la postul ideal la cel mai nedorit post

  1. Pingback: Moartea lui Halagian mi-a reamintit cat de putin valorizam antrenorii batrani!

  2. Pingback: Dan Petrescu este (un fel de) Mourinho de Romania!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *