post

Dan Petrescu este (un fel de) Mourinho de Romania!

Dan Petrescu este, de fapt, Mourinho de Romania si nu Mihai Teja, asa cum poate ati inteles unii dintre voi dintr-un articol precedent.

Asemanarile dintre Teja si Mourinho erau doar vag legate de traseele celor 2 antrenori, in special legate de faptul ca Teja nu a fost un mare jucator. De fapt, ca nu prea a fost jucator.

Altfel, din multe alte motive, Dan Petrescu se aseamana, pastrand proportiile, cu Jose Mourinho. Si comparatia nu este deloc, dar deloc deplasata. Va dau 10 motive:

 1. Ambii antrenori pleaca de la premisa machiavelica Scopul scuza mijloacele.
 2. Ambii antrenori fac show pe bancile tehnice, sunt vulcanici, protesteaza la orice decizie nefavorabila a arbitrilor.
 3. Ambii antrenori sunt defensivi, jucand partituri ofensive doar cand este absolut necesar.
 4. Ambii antrenori prefera sa-si faca ei loturile, nedorind sa antreneze echipele construite de altii.
 5. Despre ambii antrenori se spune ca scot maximum din jucatorii lor si ca urmasii lor, de la toate echipele, preiau echipe stoarse de orice urma de putere, de energie.
 6. Ambii antrenori fac show si la conferintele de presa, atragand complet atentia asupra lor: arbitrajele, chiar si cand sunt favorabile, sunt tintele reprosurilor verbale din orice declaratie publica.
 7. Ambii antrenori impun disciplina de fier in vestiar.
 8. Cu ambii antrenor e greu de lucrat ca presedinte ori ca patron. Fix din acest motiv Dan Petrescu nu va lucra niciodata cu Gigi Becali.
 9. Ambii antrenori sunt extrem de nestatornici, prefera sa-si schimbe des echipa. Acest lucru este in stransa legatura cu punctul 5, zic unii.
 10. Ambii antrenori starnesc controverse in presa, unii ii critica intens, altii ii lauda energic. Uneori aceiasi, alteori persoane diferite. Oricum, antrenori care starnesc controverse, patimi, care nu lasa indiferent niciun ziarist.

Alte asemanari intre Dan Petrescu si Jose Mourinho puteti gasi voi. Puteti gasi, bineinteles, si o tona de diferente (cea mai simpatica dintre ele ar fi ca Mourinho a antrenat de 2 ori Chelsea, in timp ce Dan Petrescu si-a dorit de mult mai multe ori sa antreneze acea echipa). Unii rautaciosi, de data aceasta fata de Mourinho, ar putea spune ca spre deosebire de portughez, care ar apartine trecutului, Petrescu este un antrenor al prezentului si poate al viitorului. Caci daca va face performanta in Europa cu CFR Cluj, fie in Champions League, fie in Europa League, va prinde cu siguranta un contract bun afara. Unul bun in Occident, vreau sa zic, caci in Rusia inca are o cota bunicica.

Nu stiu ce va face mai departe CFR Cluj, nu stiu unde va ajunge Dan Petrescu la finalul acestui sezon (indiferent de rezultat, nu e omul care sa mai ramana INCA un sezon acolo), nu stiu nici daca Dan Petrescu ar fi indreptatit sa fie urmatorul selectioner, stiu insa ca PE MOMENT CFR Cluj a ales corect. Si tot pe moment CFR Cluj are cel mai bun antrenor din Romania.

Cel mai bun nu inseamna cel mai fair-play, cel mai cuminte, cel mai prietenos (cu adversarii ori cu presa) ori cel mai calm. Dimpotriva, Dan Petrescu este total opusul adjectivelor anterioare. E drept, trebuie sa luam in considerare si adversarii sai. Caci in acest moment, in afara de Gheorghe Hagi, despre care candva voi scrie un articol distinct, despre care am o parere mixta, in rest nu prea avem antrenori prin liga I. Nici batrani harsaiti pe bancile tehnice, nici copii-minune ai antrenoratului. Si nici straini proaspat aterizati la noi. Avem un singur strain, Bergodi, care e aproape roman (altfel, antrenor decent spre bun) si multi antrenori romani care nu sunt nici buni, nici rai, nici tineri, nici batrani, uneori nici principali, dar nici secunzi. Sunt si ei pe acolo.

Dan Petrescu merita felicitat, este un antrenor in forma, in voga. Daca este sa judecam dupa ultimele rezultate, este un antrenor foarte bun. Sa vedem, totusi, cat il tin. Eu, unul, sper ca il vor tine cat mai mult. Macar pana-n primavara.

PS: Legat de comparatia Dan Petrescu – Jose Mourinho, se pare ca ea s-a mai facut. Culmea, vizavi de BANII INCASATI. Socant, nu? 🙂

4 thoughts on “Dan Petrescu este (un fel de) Mourinho de Romania!

 1. Pingback: Cosmin Contra a fost complet haotic ca selectioner!

 2. Pingback: Mirel Radoi selectioner - o solutie proasta din foarte multe motive

 3. Pingback: Nationala de fotbal a Romaniei se pregateste de un nou experiment: Adrian Mutu selectioner!

 4. Pingback: Victor Piturca este un personaj deopotriva dubios si interesant

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *