post

Portugalia – Ghana 3-2 – Campionatul Mondial Qatar 2022

Portugalia – Ghana 3-2 – Campionatul Mondial Qatar 2022 pare, la prima vedere, cel mai spectaculos meci de pana acum de la acest turneu final. In afara meciurilor Angliei, Frantei si Spaniei, terminate cu un scor fluviu, acesta pare a fi fost cel mai disputat si spectaculos meci de pana acum. Ceea ce este adevarat, insa doar partial.

Partea a doua de adevar este cea trista: Portugalia – Ghana 3-2 – Campionatul Mondial Qatar 2022 a avut drept protagonist principal brigada de arbitri. As fi zis arbitrul central, americanul Elfath, originar din Maroc, dar de fapt vorbim despre un personaj colectiv. Centralul este doar conducatorul, cel care ia deciziile, bune sau rele, restul fiind un fel de consilieri.

Pana la acest meci, eram tentat sa scriu un articol despre cat de irelevanti au ajuns centralii la acest turneu. Nu fusese vreo eroare grava de arbitraj, vreu greseala care sa influenteze RADICAL vreun meci. La Anglia – Iran 6-2 a fost o faza, un penalty nedat, insa avand in vedere proportiile scorului faza a devenit irelevanta. Brigada de arbitri a fost salvata de desfasurarea totala a meciului.

In rest, insa, s-a vorbit despre fotbalisti si despre organizare. Singurele referiri la arbitraj au fost legate de minutele prea multe de prelungiri. Ma rog, ele au venit la indicatiile FIFA.

Daca cititi cu atentie diversele articole, cronici, din presa, nu doar cea romaneasca, veti vedea ca foarte putine mai precizeaza numele arbitrilor. Poate considera ca e prea mult de scris, caci acum trebuie scrise numele 3 arbitri de pe teren, numele arbitrului de rezerva, dar si numele arbitrilor din camera VAR. Cam multe de scris, nu?

Revenind la meciul Portugalia – Ghana 3-2 – Campionatul Mondial Qatar 2022, trebuie spus ca arbitrul a fost in prim-plan la TOATE fazele controversate. Personal, cel mai surprinzator lucru a fost faptul ca in toate cazurile arbitrul nu a parut interesat de ce i se spune din camera VAR. Au fost in total 4 FAZE CONTROVERSATE, 3 dintre ele fiind in favoarea Portugaliei si una in defavoarea ei.

Cronologic, prima faza a fost un gol anulat lui Ronaldo. Este posibil ca arbitrul sa fi avut remuscari si sa judece ulterior toate fazele in favoarea Portugaliei.

Ideea e ca ulterior toate fazele au parut date in favoarea Portugaliei. Prea usor. Mult prea usor. In frunte, evident, cu acea lovitura de la 11M.

Nu spun ca arbitrul nu a avut acoperire regulamentara. Spun doar ca la acest meci arbitrajul a contrastat FLAGRANT cu arbitrajul de la toate celelalte dispute. Daca arbitrjul astepta sa i se dea OK-ul din camera VAR, nu doar la penalty, ci si la celelalte 2 goluri portugheze, ambele LA LIMITA, nu e clar CARE limita, nu i s-ar fi reprosat nimic. Responsabilitatea ar fi fost impartita, daca 5 oameni zic ceva, sa-i credem.

Portugalia – Ghana 3-2 – Campionatul Mondial Qatar 2022 ne demonstreaza cum aratau meciurile pana la introducerea VAR, ne demonstreaza cate lucruri bune a adus aceasta tehnologie. Nu este vorba despre o faza sau alta, ci este vorba despre tematica discutiilor ulterioare: nu mai discutam despre arbitraj, am exclus aceasta discutie. Avem timp sa discutam despre fotbal.

De ce a facut arbitrul marocano-american toate astea nu stiu. Eu cred ca s-a simtit nedreptatit, s-a simtit in umbra, s-a simtit nebagat in seama. A simtit nevoia sa se indrepte reflectoarele spre el.

Atentie! Nu spun ca a gresit. Este posibil ca TOATE deciziile sale sa fi fost corecte. Putem gasi arbitri care sa ia aceleasi decizii. Este posibil ca, dimpotriva, singura eroare sa fi fost golul ANULAT lui Ronaldo, drept urmare Portugalia sa fi fost, de fapt, echipa dezavantajata. Eu spun la nivel principial, ca el s-a dat cel mai destept si mai informat de pe stadion, mergand exclusiv pe mana lui. Ma rog, si a tusierilor in cazul celor 2 posibile offside-uri.

Revenind la fotbalul din meciul Portugalia – Ghana 3-2 – Campionatul Mondial Qatar 2022, aici este un paradox. O decizie potential gresita, penaltiul acordat Portugaliei, a aprins meciul. Datorita ei au venit toate celelalte goluri. Fara ea am fi avut un meci anost, poate un 0-0. Ar fi fost rezultatul de 0-0 numarul 5. Chiar spuneam in articolul despre Uruguay – Coreea de Sud ca meciului i-au lipsit erorile. Eu ma gandeam la erorile unor jucatori, dar iata ca uneori erorile de arbitraj fac minuni. In sens pozitiv ori in sens negativ.

Din pacate, nu pot trage vreo concluzie strict fotbalistica in legatura cu acest Portugalia – Ghana 3-2 – Campionatul Mondial Qatar 2022. A fost un fel de roller-coaster, un thriller. Deci nu un meci de fotbal. O minune, o exceptie, greu repetabila. Astept meciurile de fotbal ale AMBELOR echipe pentru a ma putea pronunta.

One thought on “Portugalia – Ghana 3-2 – Campionatul Mondial Qatar 2022

  1. Pingback: Portugalia - Uruguay 2-0 - Campionatul Mondial Qatar 2022

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *