post

Spania – Costa Rica 7-0 – Campionatul Mondial Qatar 2022

Spania – Costa Rica 7-0 – Campionatul Mondial Qatar 2022 sau revenirea in forta a celebrului stil de joc Tiki-Taka. Un Tiki-Taka modern, updatat, tineresc, viguros, viu, un Tiki-Taka DEMN de 2022.

Nu este temporizarea lui Angelo Niculescu, nu este nici stilul plictisitor cu care Spania a venit la ultimele mondiale. Un Tiki-Taka lent nu produce spectacol, ci nervi. Pacaleste spectatorul, il face sa creada ca echipa a dominat, ca a meritat victoria, ca adversarul a castigat impotriva cursului jocului.

Spania – Costa Rica 7-0 – Campionatul Mondial Qatar 2022 este exact ce avea nevoie acest campionat mondial. Dupa 2 surprize mari, infrangerile Germaniei si Argentinei, era nevoie de o victorie convingatoare, fara drept de apel, a unei favorite. La orice campionat mondial exista 1-2 dezamagiri, poate 3, exista 1-2 surprize, dar trebuie sa avem si MINIMUM 2 favorite care sa-si confirme statutul. Avem nevoie de ECHIPE MARI, care sa joace conform valorii lor. Care sa acceada in fazele finale. Care sa se lupte pentru castigarea trofeului.

Caci oricate surprize am fi avut de-a lungul timpului, campioana s-a ales tot dintre cateva echipe. Franta si Spania, ultimele intrate in acest club al campioanelor mondiale (1998, respectiv 2010), erau deja echipe mari, cu campionate importante. NU pot fi considerate surprize, nu intra in categoria echipelor mici care socheaza.

Romania si Bulgaria in 94, Croatia in 98 si in 2018, Turcia si Coreea de Sud in 2002, Costa Rica in 2014 – toate au fost surprize care s-au oprit intr-un punct. Pot include aici inclusiv echipele africane, Camerun, Ghana ori Nigeria.

Cea mai aproape a fost Croatia acum 4 ani, desi fie vorba-ntre noi, Franta a fost mult peste ei. Diferenta de valoare era certa.

Ideea este ca oricat de sus ar ajunge o echipa mica, inclusiv la acest mondial vom avea astfel de echipe, ele nu vor castiga NICIODATA campionatul mondial. Un echivalent al Greciei din 2004 nu vom avea. Este o realitate.

Momentan, favoritele care au confirmat sunt Anglia, Franta si Spania. Din punctul meu de vedere, Spania pare cea mai inchegata, ramane de vazut cum se va comporta cand va avea adversar. Urmatorul meci va fi unul important, contra unei Germanii sangerande. Ma astept sa invinga Spania, mai ales ca Spaniei ii convine si egalul. Germania trebuie sa invinga neaparat, egalul o poate duce in optimi doar in cazul unui scenariu SF.

Trebuie sa spun cateva cuvinte si despre Costa Rica, desi nu prea a existat pe teren. Vorbesc despre nimic, practic.

Asadar, este SINGURA echipa care nu s-a apropiat de poarta, care nu a sutat nici macar SPRE poarta. Nu a avut mingea, singurele momente in care o atingea erau atunci cand o respingeau. Echipa aceasta este la ani lumina distanta de echipa care surprindea in 2014, la Mondialul Brazilian. Teoretic, ACEASTA este echipa, acesta este locul ei, o echipa mica, fara pretentii care se bucura de fiecare PREZENTA la un turneu final. Ce a reusit in 2014, cand a ajuns in sferturi, fiind eliminata LA PENALTIURI, este o exceptie, ceva ce nu intalnim prea des.

Despre Costa Rica nu mai e de adaugat decat faptul ca are in poarta un tip care a trecut pe la Real Madrid si PSG. Un portar care s-a simtit tot timpul nedreptatit, multi avand impresia ca echipele nu-l doreau pentru ca era costa-rican. Nu se vand tricourile unui astfel de portar asa cum se vand tricourile unui belgian ori ale unui italian.

Ma intreb, nu dau cu parul, cum s-a putut dezvolta un astfel de portar intr-o tara precum Costa Rica? Nu cum sa se nasca, ci cum sa se dezvolte. Este un portar MULT PREA BUN pentru o astfel de nationala.

In final, un singur lucru mai am de spus despre Spania – Costa Rica 7-0 – Campionatul Mondial Qatar 2022: spre deosebire de Ecuador, care a parut ca efectiv nu mai vrea sa marcheze, Spania a marcat 2 goluri in minutul 90 si dupa. Ceea ce inseamna ca ea nu a vrut sa paseze lateral, aiurea. Nu a vrut sa isi strice stilul. Pur si simplu ea a pasat in fiecare secunda cu gandul atacarii portii, cu gandul la crearea de ocazii. Evident, ne putem gandi si la irosirea energiei, insa zic sa vedem lucrurile bune din aceasta evolutie. In plus, Spania s-ar putea sa fi calculat ca are nevoie si de golaveraj. Va si explic situatia: daca Spania si Germania fac egal, iar Japonia invinge Costa Rica (si presupunem ca o invinge cu 1 sau 2 la zero, nu cu 7-0), atunci in ultima etapa Spaniei ii este de ajuns egalul pentru a termina prima. Iar in eventualitatea unei infrangeri, nedorita eventualitate, la golaveraj tot Spania ar trebui sa termine prima, la golaveraj. S-ar face clasament in trei, in care cumva golaverajul conteaza. Evident, e mai simplu sa bati tot, dar uneori nu e posibil. Si e bine sa stii dinainte ce rezultate iti sunt bune, de ajuns.

4 thoughts on “Spania – Costa Rica 7-0 – Campionatul Mondial Qatar 2022

  1. Pingback: Brazilia - Serbia 2-0 - Campionatul Mondial Qatar 2022

  2. Pingback: Japonia - Costa Rica 0-1 - Campionatul Mondial Qatar 2022

  3. Pingback: Belgia - Maroc 0-2 - Campionatul Mondial Qatar 2022

  4. Pingback: Maroc - Spania 0-0 (3-0) - Optimi de finala Campionatul Mondial Qatar 2022

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *