post

Japonia – Costa Rica 0-1 – Campionatul Mondial Qatar 2022

Dupa Japonia – Costa Rica 0-1 – Campionatul Mondial Qatar 2022 imi vine sa renunt sa mai scriu si chiar sa ma mai uit la meciurile acestui campionat mondial. Un rezultat pur si simplu inexplicabil. Nu o surpriza mare, de proportii, ci pur si simplu un rezultat complet ilogic. Nu este nici primul, deci e ceva, e o problema. Nu-mi dau seama unde si de ce, dar este ceva. Posibil extra-fotbalistic, habar n-am.

Sa explic mai bine. In prima runda fusesera 2 surprize, fiecare in felul ei: Spania – Costa Rica 7-0 si Germania – Japonia 1-2. Primul meci surprinsese prin proportiile scorului, prin faptul ca o echipa fusese foarte buna, MULT prea buna, in timp ce a doua echipa paruse cea mai slaba de la acest turneu. Costa Rica paruse calificata doar pentru ca asa a vrut FIFA, doar pe criterii geografice. O diferenta enorma de scor si de joc.

Al doilea meci a fost un adevarat soc al acestui mondial, Germania intrase cu avantaj la pauza, insa a fost intoarsa in doar cateva minute. 1 pauza 2 final au zis unii hateri, unii conspirationisti de serviciu. Nu i-a bagat nimeni in seama. Nu, n-are cum.

Ce echipa ar accepta sa fie calcata in picioare de buna-voie? Si ce echipa accepta sa piarda primul meci de la mondiale? Ori sa castige pe nedrept?

Ei, japonezii, care altfel au surprins cu atitudinea lor civica, sunt un popor prea corect pentru a se murdari cu asa ceva.

In etapa a doua din grupe, ma asteptam la urmatorul lucru: Japonia sa zburde pe teren, sa alerge, sa isi confirme statutul de favorita, iar Costa Rica sa intre pe teren daramata psihic, sa fie apatica, demna de mila. Ma asteptam la un duel dezechilibrat, cu Japonia invingand la minimum 2 goluri diferenta. Nu la 7, precum Spania, dar macar la 2 goluri. Un 2-0, hai 3-1, cu un gol de onoare al fotbalistilor din America Centrala.

Logica fotbalistica asta spunea. Pe teren am vazut, insa, cu totul si cu totul altceva.

Am vazut o Japonie apatica, haotica, deloc logica in ceea ce facea. O Japonie parca demoralizata, desi primul rezultat sugera altceva. O echipa de nerecunoscut, complet schimbata in rau, a carei metamorfoza nu poate fi explicata nicicum.

Dincolo, Costa Rica a suferit o metamorfoza complet inversa. In loc sa fie o echipa daramata, dezmembrata de Spania in primul meci, o echipa care abia sta in picioare, o echipa apatica, lipsita de sens, de obiectiv, am vazut pe teren o Costa Rica foarte VIE! O Costa Rica viguroasa, foarte proaspata, cu un moral parca de fier. O echipa care a ZBURDAT pe teren.

Total contrar cu ce ne asteptam. Cu ce se astepta toata lumea. Cu ce se asteptau pariorii?

Si nu este un caz singular. Arabia Saudita, de pilda, dupa ce invinge Argentina, reuseste sa piarda cu Polonia. Aici pot accepta explicatia: Arabia Saudita a fost vie, a incercat, dar a avut ghinion. Un rezultat care poate fi explicat logic. Fotbalistic.

Insa evolutia Angliei in fata SUA a fost total inexplicabila. Daca acesta ar fi fost primul meci al Angliei de la mondial am fi  putut spune ca asa e Anglia, ca va fi un nou turneu final ratat pentru englezi. Insa meciul acesta venea imediat dupa entuziasmantul Anglia – Iran 6-2! Ce a patit echipa Angliei de s-a transformat radical in rau? S-au culcat pe o ureche?

Dar Iranul ce a patit de s-a transformat si ea radical, insa de aceasta data in bine, reusind sa invinga in prelungiri echipa Tarii Galilor?

Fiecare rezultat poate fi explicat separat. Pot intelege ideea de surpriza, faptul ca un antrenor reuseste sa-si refaca echipa dupa o infrangere drastica ori, dimpotriva, ca un altul nu poate opri petrecerea si echipa isi pierde motivatia. Pot intelege o data, pot intelege de 2 ori. Dar nu credeti ca e PREA MULT?

Pana acum la mondiale aveam surprize, aveam echipe care faceau un turneu de vis. Am avut Costa Rica in 2014, am avut Coreea in 2002, am avut Senegalul tot in 2002. O victorie mare era confirmata atat de scor, cat mai ales de evolutie. Altfel spus, o echipa care incepea bine continua bine, in timp ce una care incepea prost continua in aceeasi linie.

De aceasta data, fluctuatiile de forma si, as zice eu, de motivatie, sunt PREA MARI si se intampla LA PREA MULTE ECHIPE. Pur si simplu creierul meu este incapabil sa proceseze asa ceva. A dat eroare la mine. Pur si simplu nu inteleg. Fie fotbalul a devenit brusc prea complicat pentru mine, fie explicatiile sunt extra-fotbalistice. Iar tona de case de pariuri care-si fac reclama inainte, in pauza si dupa meci par cele mai evidente cauze, cele mai evidente tinte. Sau o fi vorba de altceva, ceva mult mai complicat. Ceva oricum extra-fotbalistic.

Japonia - Costa Rica 0-1 - Campionatul Mondial Qatar 2022 27 11 2022

Voi cum puteti explica acest Japonia – Costa Rica 0-1 – Campionatul Mondial Qatar 2022? Explicatii fotbalistice, evident. Exista ceva ce-mi scapa?

One thought on “Japonia – Costa Rica 0-1 – Campionatul Mondial Qatar 2022

  1. Pingback: Coreea de Sud - Ghana 2-3 - Campionatul Mondial Qatar 2022

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *