post

Selectionerul ideal – portret robot

Va tot amenintasem cu un articol despre selectionerul ideal, un portret robot al acestuia. Acest portret robot incepe, bineinteles, cu articolul precedent. Caci, dupa mine, selectionerul ideal este unul care nu a mai detinut in trecut aceasta functie.

Acum, insa, voi enunta alte 5 calitati pe care trebuie sa le aiba selectionerul ideal. Asadar:

Sa aiba experienta

 

Spuneti NU selectionerilor incepatori. Nu inveti la locul de munca, nu pui un fotbalist proaspat retras. Ori un antrenor cu doar 3 ani de experienta in spate.

Selectionerii valorosi sunt, cam peste tot, oameni cu parul alb. Deloc intamplator.

Acu’, nu zic sa pui musai unul de 70, dar daca-i sub 45 e nasol. Zic si eu.

Sa fi luat titluri la viata lui

 

Experienta aia trebuie sa presupuna si niscaiva realizari. Iar acele realizari ar trebui sa insemne niste titluri. Atentie: nu locuri 2, nu locuri 3, nu semi-finale. Ci titluri. Cupe.

Daca nu au castigat acele campionate, macar sa se fi batut la ele. Sa fi antrenat echipe care joaca pentru asa ceva. Caci multi antrenori au parul alb, dar nu au aflat cum e sa gusti din cupa victoriei.

Din acest motiv, personal prefer un antrenor cu titluri in campionate slabe unuia care s-a clasat constant pe 5 la noi ori care s-a batut la retrogradare in campionate teoretic bune.

Boloni, cand a fost uns selectioner, nu luase niciun titlu. A plecat la Sporting, a luat acolo campionatul. Dar Nancy, echipa pregatita de el atata timp, se batea constant la retrogradare.

Sa fie diplomat

 

La club te poti inchide intr-o cochilie a ta, sa-ti vezi de antrenat si sa ai rezultate. Daca antrenezi o echipa fara suporteri nu te deranjeaza nimic. La echipa nationala, insa, comunicarea e de baza. Nu doar cea cu presa si suporterii, ci si cea cu cluburile.

Nu trebuie sa le raspunzi tuturor, dar nici sa nu dai explicatii pentru selectie. Uneori, nici macar rezultatele (de moment) nu te salveaza. Sa va reamintesc cum a fost dat afara Piturca in 99?

Sa fi lucrat cu jucatori mari, de preferat cu unii dintre cei de la nationala

 

Antrenezi in Liga I, bati toate echipele de la titlu, dar jucatorii tai tot de locul 5 sunt. Tu stii sa motivezi un jucator mic sa joace peste valoarea lui, dar te descurci, oare, cu jucatori mai importanti? Trebuie s-o fi facut deja.

Sa fie adaptabil/ sa fi antrenat in mai multe campionate

 

Atat timp cat majoritatea jucatorilor provin de afara, e absurd sa fie pus un antrenor de uz intern, un Nea Cutare, unul care nu a pasit in strainatate nici macar ca turist.

Repet, prefer oricand un campion la Arabi ori chiar in Republica Moldova in dauna unui antrenor de locul 7 din liga 1.

Iar daca antrenorul a schimbat campionatele, chiar si continentele, e un antrenor adaptabil. Ca selectioner e important, e de bun augur.

Iar cand zic adaptabil, ma gandesc sa fie si flexibil din punct de vedere tactic. Sunt antrenori care joaca un singur sistem, de parca ei ar fi Barcelona, adversarul trebuind sa-si adapteze stilul in functie de echipa lor.

Mai sunt criterii

 

As mai fi adaugat sa fi fost selectioner deja (la alta nationala), dar asta deja scrisesem in articolul precedent. Mai sunt si criteriile legate de independenta, sa nu fie sub influenta vreunui impresar, a vreunui grup de interese din fotbalul nostru. Dar am zis ca DE BAZA sunt cele de mai sus.

Acum, e clar ca nu exista antrenorul ideal, nu exista un antrenor care sa le bifeze pe toate. Tocmai d-aia trebuie cautat antrenorul care bifeaza cele mai multe, care se apropie de acele puncte.

Care sunt favoritii mei?

 

Dupa mine, sunt fix 5 antrenori care se califica, antrenori care ar merita postul. Fiecare cu defectele lui, cu minusurile lui. Asadar:

  • Cosmin Olaroiu.
  • Dan Petrescu
  • Mihai Stoichita
  • Ioan Andone
  • Mircea Rednic

Nu radeti, insa eu nu as neglija experienta internationala a lui Stoichita. La fel cum nu mi se pare de aruncat experienta lui Rednic, ori titlurile lui Andone (antrenor pe care, in secunda asta, nimeni nu-l pomeneste).

Despre fiecare dintre acestia, insa, intr-un articol distinct.

In final, inca o precizare: acest portret robot pentru selectionerul ideal e valabil doar cand vorbim de romani. Pentru un eventual selectioner straini mai intra in vigoare 2-3 criterii.

 

4 thoughts on “Selectionerul ideal – portret robot

  1. Pingback: Cei cinci magnifici: Olaroiu Petrescu Stoichita Andone Rednic

  2. Pingback: Este Dica antrenorul ideal pentru Steaua / FCSB? - LaStadion.EU

  3. Pingback: Ancelotti la Real si Allegri la Juventus - doua ciorbe reincalzite!

  4. Pingback: Antrenor strain la nationala de fotbal a Romaniei - 10 propuneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *