post

Ce PERSONAJE mai avem in fotbal dupa retragerea lui Alexandru Tudor?

Nu sunt fan Alexandru Tudor, dar nici nu-l dispretuiesc. Recunosc, nu mi l-as dori prieten, probabil nici nu mi-ar fi. Daca ne-am cunoaste intamplator, ne-am departa repede. Un om tare ciudat cu el, dar si cu cei din jur. Cu familia, cu prietenii.

Nu ii neg buna credinta, dar nefiind sigur, nici nu as putea baga mana-n foc pentru el.

Si, totusi, regret nespus retragerea sa. Mi-l doresc inapoi in fenomen cat mai repede, indiferent de postura: ceva prin Comisia Centrala de Arbitri (poate sef?), ceva prin Federatie (secretar, vice, orice, poate chiar sa candideze candva la functia suprema) ori macar angajat la vreun club.

Nu este vorba aici de clubul cu care tin ori de clubul/cluburile pe care le dispretuiesc. Deci nu mi-l doresc neaparat la un club anume. Caci nu despre asta este vorba.

Este vorba despre ideea in sine, de PERSONAJ. Din punctul MEU de vedere, fotbalul anilor 90 avea PERSONAJE. Personaje pe bancile tehnice, personaje in tribuna oficiala, personaje cu fluier.

Asa nocive cum vi se pareau, Pinalti, Jean Padureanu, Romica Pascu, Cristi Borcea, George Copos ori Giovani Becali erau PERSONAJE. Negoita este acum orice vreti voi, pacalici, bufon, fraier, afacerist slab, dar nu este nicidecum PERSONAJ. Nici Pandele nu este, nici Rotaru nu este.

La liga, in locul lui Mircea Sandu, UN PERSONAJ, avem un politician ratat, ajuns in punctul sau maxim. Razvan Burleanu deja a ajuns prea sus, drumul sau nu poate fi decat in jos.

La liga, in locul unui PERSONAJ, cu calitati si defecte, in speta Dumitru Dragomir, avem un cetatean care nu cred sa fi aparut de 3 ori la tv de cand a fost ales. Deseori am impresia ca liga nici nu are sefi.

Singurele PERSONAJE ramase prin fotbalul nostru sunt Gigi Becali, Meme Stoica, Cornel Dinu (chiar si fara functie el e mai personaj decat APROAPE toti cei de la Dinamo), Mircea Rednic (nu sunt dinamovist, fan Rednic nici atat, dar omul e MAI PERSONAJ decat Bratu, Niculescu, Stoican si Contra la un loc), Hagi, ca sa enumar doar personajele din prima liga. Nu as fi oltean daca nu l-as pune aici si pe Mititelu, care indiferent ca-i sunteti fan sau adversar, nu-i puteti nega calitatea de PERSONAJ!

In rest, avem autoritati locale, avem patroni ascunsi (cazul CFR e cel mai elocvent) fie pentru ca vor sa fie discreti, fie pentru ca au probleme penale.

Antrenorii, cu 1-2 exceptii, sunt niste carpe, cu Dica in frunte, care nici macar secunzi nu-i putem numi.

Din pacate, in cazul arbitrilor problema este dramatica: in fruntea lor este un domn care nu doar ca nu apare la tv, dar nici nu prea locuieste pe la noi, un grec, Kyros Vassaras, pe care daca l-as intalni pe strada n-as avea habar cine este, iar printre ei nu mai este nici macar un personaj. Nu mai sunt nici Igna, nici Rainea, nici Porumboi, nici Craciunescu. Nici macar Corpodean ori Balaj. Acum, nici Alexandru Tudor.

Unii zic ca e bine, ca arbitrul bun este cel care nu iese in evidenta. Lucru cu care pot fi de acord. Doar ca daca nu mai avem personaje in tribuna oficiala, nu mai avem personaje pe banca si, mai nou, nu mai avem personaje nici cu fluierul, sa nu mai zic de terenul efectiv, unde putini jucatori mai pot fi numiti PERSONAJE, in special in liga I, de ce ne miram ca nu mai vin spectatorii la stadion?

Te duceai la stadion pentru duelul Dinu-Lucescu, pentru duelul Olaroiu – Lucescu Jr, pentru duelul Rednic – Piturca; te duceai pentru a-i vedea luptandu-se pe teren pe Radoi, Giani Kirita ori Daniel Pancu; te duceai chiar si pentru a vedea echipele lui Pinalti, Marian Iancu ori Adrian Porumboi, NISTE PERSONAJE, oricum le-ai lua. Acum nu merge nimeni sa vada ca vine la tine acasa echipa primarului din Chiajna, echipa unui afacerist obscur din Cluj ori echipa sotului primaritei Capitalei.

Nu stiu cine se ducea sa vada un meci arbitrat de Zotta ori Corpodean, dar stiu sigur ca acel PERSONAJ cu fluier era injurat, aplaudat, comentat, era un CONDIMENT util.

Acum galeriile scandeaza Arbitre, sa-ti dam la muie SI pentru ca nu mai stiu numele arbitrului central. Ori, daca-l stiu ca l-au citit pe telefon, li se pare absurd sa-i strige pe nume. Nu a facut nimic pentru a merita aceasta onoare.

Deci STRICT din punctul acesta de vedere, il regret pe Alexandru Tudor. Mi se pare ca avem din ce in ce mai putine PERSONAJE in fotbalul autohton.

Apropo, prin PERSONAJ inteleg o persoana cu o personalitate puternica, un om care sa iasa in evidenta, pe care sa-l tii minte. Un om care sa atraga deopotriva antipatii si simpatii. O persoana pe care n-o poti ignora. In teatru, filme sau in carti, personaj este orice protagonist. Cele cautate de mine de sunt cele PUTERNICE, bine conturate. In viata reala, insa, distingem PERSOANE si PERSONAJE.

Oricum ati lua-o, Alexandru Tudor era UN PERSONAJ!

Acum va intreb pe voi: ce personaje au ramas in fotbalul romanesc dupa retragerea lui Alexandru Tudor? Eu am enumerat cateva in articol, spuneti-mi daca mai sunt si altele. Si mai ales de ce.

4 thoughts on “Ce PERSONAJE mai avem in fotbal dupa retragerea lui Alexandru Tudor?

  1. Pingback: De ce Liverpool - Barcelona 4-0 NU mai este un miracol!

  2. Pingback: Moartea lui Halagian mi-a reamintit cat de putin valorizam antrenorii batrani!

  3. Pingback: Victor Piturca este un personaj deopotriva dubios si interesant

  4. Pingback: Lizica - Asociatia Hearth / Casa Kerim - LaTeatru.EU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *