Spania – Germania 1-1 – Campionatul Mondial Qatar 2022 a fost cel mai asteptat meci din faza grupelor. Nu a fost singurul duel exclusiv european din grupe, insa a fost mult mai echilibrat decat Franta – Danemarca. Din multe motive, scorul egal este echitabil, este corect si este, daca-mi este permisa exprimarea, in favoarea fotbalului. In avantajul sau.
Contextualizez un pic, caci este esential. Nemtii au pierdut primul meci, 1-2 cu Japonia, asa ca veneau dornici sa spele rusinea. Montati sa faca o figura frumoasa, insa speriati de posibilitatea de a parasi prematur competitia. Spania venea dupa victoria 7-0 cu Costa Rica, o victorie care le dadea moral si o facea sa spere la un rezultat mare cu Germania.
Pe de-o parte, Germania era cumva multumita ca nu e ultima in grupa, macar atat, insa pe de alta parte infrunta Spania de pe o pozitie vadit inferioara. Mult mai slaba decat se asteptau chiar si cei mai pesimisti comentatori ori pariori.
Insa ceva s-a rupt in acest film si acel ceva, paradoxal, nu a depins nicicum de Germania. Rezultatul care a rupt filmul, in sens bun pentru nemti, a fost Japonia – Costa Rica 0-1. Meciul acesta a avut un triplu efect asupra nemtilor:
- O infrangere nu-i mai trimitea acasa, existau sanse sa se califice si cu 3 puncte (daca Spania invingea Japonia in ultima etapa, iar Germania invingea la scor Costa Rica), iar egalul devenea dintr-o data atractiv. Cu egal, Germania pare a fi doar la mana ei pentru o eventuala calificare. Ceea ce s-a si intamplat intr-un final. Ideea este, insa, ca a luat o buna parte din presiunea ce statea pe umerii lor.
- A demonstrat ca poti sa-ti revii psihic chiar si dupa ce incasezi 7 goluri. Daca o echipa mica precum Costa Rica a reusit, ei de ce n-ar face-o? Ma rog, eu sunt un pic sceptic in ceea ce priveste victoria echipei Costa Rica, inca-mi miroase a ceva suspect acolo. Nu am dovezi, nu imi dau seama daca nu cumva suspect este meciul cu Spania, insa metamorfoza asta brusca nu-mi miroase bine. Insa este posibil sa fi functionat ca discurs motivational, mai ales ca rezultatul a venit cu cateva ore inainte de meciul Spania – Germania 1-1 – Campionatul Mondial Qatar 2022.
- Nu in ultimul rand, acel rezultat ii punea intr-o lumina si mai nefavorabila: privind altfel lucrurile, echipa distrusa de Spania cu 7-0 tocmai invinsese echipa care-i batuse pe ei. Deci, dupa 2 chestii bune, pozitive, a urmat o a treia chestie care, de fapt, este posibil sa-i fi ambitionat.
La spanioli, insa, rezultatul pare sa fi avut efectul invers. Caci, pe de-o parte, acel scor insemna ca o victorie nu doar ca le asigura biletele pentru optimi, dar le asigura si locul 1. In plus, daca ei au demolat echipa care tocmai a castigat in fata invingatoarei Germaniei, inseamna ca ei urmau sa intalneasca un adversar realmente slab. Punctul 2, desi trebuia, nu i-a mpus deloc, dar deloc in garda.
Tactic, m-a surprins un lucru: niciuna dintre echipe nu a inceput cu un atacant veritabil de careu, cu un numar 9, in primul 11. Deloc paradoxal, ambele goluri au fost marcate de atacantii de careu intrati pe parcurs, Morata si Fullkrug.
Acum, despre aceasta gaselnita voi scrie probabil separat, desi jocul fara atacant clasic. Aici ma voi margini sa spun ca nu exista echipa care sa fi castigat campionatul mondial ori UCL cu o astfel de tactica PE TOT PARCURSUL COMPETITIEI. Intr-un meci, fie pentru a surprinde, fie pentru a improviza in absenta atacantului titular (fie suspendat, fie accidentat), pot intelege de ce ai juca asa. Iti poate iesi. Poti SURPRINDE. Dar nu poti juca asa PE TOT PARCURSUL TURNEULUI.
De altfel, multe echipe mari AU PATIMIT pentru ca NU AU AVUT un astfel de atacant la turneul final. Imi amintesc mondialul din 2014, organizat de Brazilia. Tara gazda a fost DEMOLATA de Germania in semifinale, 7-1, toata lumea napustindu-se ulterior asupra echipei, a antrenorului si a … apararii. Nimeni nu a observat, insa, ca echipa a jucat cu un varf modest tot meciul. Eu, unul, da. Chiar mi se pare esential.
Iar aici, la Spania – Germania 1-1 – Campionatul Mondial Qatar 2022, diferenta dintre cele 2 echipe este data de acel numar 9. Morata este UN VARF AUTENTIC, care are echipe URIASE in CV: Real Madrid, Juventus, Chelsea, Atletico Madrid. Fullkrug are in CV doar echipe din tara natala, fara sa bifeze insa echipele cu adevarat importante din Germania (Bayern, Dortmund ori Leipzig). El a jucat la Bremen, Furth, Nurnberg si Hanover. Acum evolueaza pentru echipa care l-a format, Bremen. Un CV decent, demn, dar nicidecum CV-ul unui atacant de clasa mondiala. Ceea ce NICI NU ESTE!
Si aici ajung la partea finala, importanta, a acestui articol: in timp ce Fullkrug are valoare de banca de rezerve, Morata este rezerva doar din cauza varstei. Spaniolul sta pe banca pentru a intra proaspat pe final. Deloc intamplator, el a marcat IN AMBELE partide in care a intrat. Nu bagatelizati meciul cu Costa Rica: chiar si acolo, desi meciul era decis, el a intrat cu setat pentru a marca. Un lucru de laudat. Ma rog, presupunand ca meciul s-ar fi jucat 100% pe bune.
Problema Spaniei este, de fapt, ca nu are IN TOT LOTUL un alt ATACANT DE CAREU in afara de Morata. Nu stiu daca Morata VA FI DE AJUNS pentru a castiga turneul.
Per total, meciul Spania – Germania 1-1 – Campionatul Mondial Qatar 2022 poate fi caracterizat prin proverbul romanesc „La pomul laudat sa nu te duci cu sacul”. Nu a fost un meci rau, prost, dar nici vreun meci memorabil nu a fost. Din niciun punct de vedere. Au fost meciuri mult mai bune din TOATE punctele de vedere.