post

Antrenor fara autoritate: Barcelona si FCSB

Un antrenor fara autoritate, fara reactie, fara pic de autoritate in vestiar, este un pas sigur catre dezastru.

Un antrenor fara autoritate te poate pacali ceva timp: iti poate da iluzia castigarii, te poate face sa te simti aproape, foarte aproape. Insa incet, dar sigur, un antrenor fara autoritate va duce echipa in prapastie.

Barcelona are de ani buni un pe banca antrenor fara autoritate. De la Guardiola incoace, ar zice unii. Luis Enrique ar fi fost o exceptie, zic altii. Trofeele din dreptul lui ar sta marturie in acest sens.

Cine cunoaste, insa, cat de cat situatia de acolo stie ca Luis Enrique a avut succes pentru ca la un moment a pus piciorul prag. La un moment dat Luis Enrique si Messi au facut pace si de atunci lucrurile au mers perfect.

Luis Enrique Messi Antrenor fara autoritate

Messi, ca tot am pomenit de el, este liderul Barcelonei. El este intrebat si ce transferuri sa faca echipa, el este intrebat daca si cand vrea sa se antreneze, el este intrebat cine trebuie sa antreneze Barcelona. Nu zic cine merita, ci mai degraba cine are voie…

Antrenorul nu este superiorul lui Messi, ci este mai degraba un angajat al sau. Un sclav. Antrenorul nu este unul care sa-i spuna lui Messi ce sa faca, ci este un fel de antrenor personal, unul care-l pregateste, care-l tine-n forma pentru ca asa-l roaga Messi.

Quique Setien este prea mic pentru a conta in aceasta discutie. Dar tocmai pentru ca este prea mic a fost instalat el antrenor. Antrenorii mici si lipsiti de personalitate, care vor sa bifeze in CV Barcelona, ajung acolo. Spanioli sau argentinieni musai, caci marele Messi nu stie nici acum ce e cu adevarat. Ma rog, a optat pentru Argentina hai sa zicem din motive sentimentale. Pentru ca Maradona, cum ar zice unii.

Despre situatia de la FCSB nu are rost sa mai spun. Antrenor la FCSB a ajuns un cartof fierbinte, un post pe care nu si-l doreste nimeni. E drept, diferentele sunt colosale, atat la nivelul jucatorilor, cat si al antrenorilor.

Cu toate astea, merita sa subliniez 3 asemanari:

  1. Ambele au pe banca antrenor fara autoritate, au pe banca, deci, un antrenor moale, care nu se poate dovedi reactiv, decisiv, aproape niciodata.
  2. Ambele echipe au surprins cu alegerile lor pe bancile tehnice, punand mai degraba antrenori slabi cotati.
  3. Unul dintre fostii lor antrenori a ajuns ulterior selectioner: Luis Enrique la Barcelona, Radoi la FCSB. Deci chiar si antrenorii aia slab cotati pot fi, de fapt, antrenori buni, capabili. Numa’ sa fie lasati sa antreneze.

Cand i-am povestit unui amic despre ce vreau sa scriu, acesta mi-a zis: Barcelona va avea pe banca un antrenor cu autoritate, cu personalitate, atunci cand se va retrage Messi, iar FCSB atunci cand se retrage (ori va muri) Becali. Prima chestie pare mai aproape decat a doua :))

Da, Messi si-a castigat acest drept PE TEREN, de a decide viitorul Barcelonei. Barcelona ii datoreaza TOTUL, fara el Barcelona nu ar fi fost ce este acum. Cu toate astea, ca orice om caruia i s-a urcat puterea la cap, el nu mai gandeste rational. El nu isi poate accepta vina. Caci da, vina este a lui.

Culmea, Gigi Becali isi accepta vina, zicand ca prefera sa piarda titluri si cupe si sa moara pe mana lui. El este constient de groapa in care singur s-a bagat. 

Nu, nu cred ca de mainile lucrurile se vor schimba la vreuna dintre echipe. Ideea nu este ca Barcelona ori FCSB pot fi salvate in viitorul apropiat, acest lucru este pur si simplu imposibil, ci ideea de baza este ca ceilalti, celelalte echipe, ceilalti oameni de fotbal, sa constientizeze aceste probleme si sa nu faca la fel. In Romania, insa, Becali are destui discipoli, unii mai agresivi si mai vizibili, altii (momentan) mai tacuti, mai discreti. Pana cand nu stiu…

Altfel, scorul de pe teren, Barcelona – Bayern 2-8, este cat se poate de corect. Este conform realitatii de pe teren. Nu cred ca scorul va trezi Barcelona din letargie, ca este acel dus rece binevenit, insa cred ca scorul s-ar putea intoarce impotriva lui Bayern. I-ar putea face prea increzatori in urmatoarele 2 meciuri. Si, dupa cum stiti, nu exista tur-retur, adica posibilitatea de a indrepta… Dar despre Bayern alta data…

quique setien Antrenor fara autoritateInchei spunand ca ideea de antrenor fara autoritate poate fi translatata la orice organizatie care are un astfel de lider. Chiar si la un partid politic unde jumatate il urasc pe lider. Nu va dau numele partidului, ca-l stiti deja 🙂

3 thoughts on “Antrenor fara autoritate: Barcelona si FCSB

  1. Pingback: Nationala de fotbal a Romaniei se pregateste de un nou experiment: Adrian Mutu selectioner!

  2. Pingback: Barcelona fara Messi este in sfarsit o echipa de fotbal!

  3. Pingback: Real Madrid - Barcelona 0-4 (20-03-2022) - Tranzitia Post-Messi s-a incheiat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.