post

Emil Sandoi este un antrenor mediocru!

Se discuta mult despre infrangerea nationalei de tineret. Pe scurt: organizam, impreuna cu Georgia, Europeanul de tineret, asa cum am mai facut-o si in 1998. In primul meci, Romania a fost invinsa fara drept de apel (ce sintagma tocita!) de catre Spania cu 3-0. Nu scorul e problema (comentatorii meciului, imi scapa numele lor, ai TVR-ului sunt, caci Televiziunea Romana transmite competitia), ci modul in care ne-am prezentat. Am tras o singura data pe poarta, in rest am parut a fi doar niste incasatori perfecti. Nici pressing, nici scheme. Nimic. Pe banca, antrenorul Emil Sandoi era stana de piatra. Imbracat in trening, de parca era pe santier (urata moda asta a antrenorilor nostri!), acesta parea a nu fi capabil de nimic.

Sunt invocate diverse argumente: ca avem jucatori slabi (desi imi vine greu a crede ca generatia actuala este BRUSC mult mai slaba decat precedenta!), ca avem jucatori demotivati, ca am avut ghinion cu accidentari, suspendari ori cu jucatori tineri fortati la nationala mare.

Nu zic, toate aceste argumente sunt corecte, nu le pot nega, ignora. Insa mi se pare ciudat ca argumentul principal este ignorat: SELECTIONERUL!

Emil Sandoi, tizul meu, este tipul de baiat bun, pe care nu te poti supara. Un adevarat domn, omul nu vrea sa supere pe nimeni, declara cam ceea ce iti doresti tu sa declare (ca ziarist), nu iti poarta pica, nu intra aiurea in conflicte. Numai calitati, nu?

Mai putin cele fotbalistice, as zice eu. Caci ce realizari are Emil Sandoi ca antrenor? A salvat candva, demult, pe Craiova de la retrogradare si a jucat o finala a cupei cu aceeasi echipa (pe care, ce sa vezi?, a pierdut-o), apoi a fost din 2006 pana-n 2013 selectionerul nationalei de tineret. In 7 ani nu are nicio calificare! Absolut niciuna. Ma rog, pana la tineret a fost scurt timp antrenor la Pandurii.

In timpul mandatului la tineret s-a remarcat prin 2 lucruri: a fost interimar la nationala mare si a antrenat cateva luni FC Vaslui! Nu ca ar fi avut rezultate la vreuna dintre echipe.

Apoi a antrenat pe rand CSU Craiova (alaturi de Cartu), Concordia Chiajna, FC Arges si Chindia. La prima dintre echipe s-a evidentiat, insa nici acolo nu a luat vreun trofeu. La celelalte echipe rezultatele au fost modeste. De altfel toate aceste 3 echipe sunt acum in liga secunda.

Sa ne amintim un pic de Emil Sandoi de la tineret: era vazut drept un antrenor vedeta, unul dorit „de toti granzii”. Multi ziceau ca l-ar dori pe Emil Sandoi, dar e legat de nationala de tineret. Doar Porumboiu a indraznit mai mult si l-a avut cateva luni.

Dupa „eliberare”, in afara de CSU Craiova nicio alta echipa nu l-a dorit. Oare pentru ca era prea bun? Prea valoros? Prea pretentios?

Pe 16 august 2022, actuala conducere a federatiei hotaraste sa-l repuna in functia de selectioner al nationalei de tineret. Pe ce considerente? Ce alti candidati au mai fost? Ce-l recomanda?

Aici este, in mod cert, de discutat. Oare un antrenor precum Emil Sandoi, evident experimentat, chiar daca trofeu, este de preferat unuia tanar si dornic de afirmare precum au fost Isaila, Radoi, Mutu, Bratu ori cine a mai fost pe acolo? Eu consider ca ambele solutii sunt proaste.

Ar trebui sa ne orientam catre antrenorii echipelor de tineret si juniori, sa vedem cine castiga campionatul la tineret, poate are rezultate si competiile europene pentru juniori. Ar trebui sa vedem cine are rezultate la U17, U19 etc, eventual sa ne propunem sa promovam antrenorii de acolo.

Unele nationale prefera varianta asta, pentru ca un antrenor sa mearga cu o generatie mai departe: ii pregatesti la u17, daca generatia e buna esti promovat alaturi de ei la u19, la u21, eventual esti pus si selectioner la echipa mare.

La noi nimeni nu gandeste in perspectiva, nimeni nu are strategii sofisticate de genul.

In plus, Emil Sandoi este un antrenor ULTRADEFENSIV. Nu zic ca o solutie precum propunea Mirel Radoi, un joc ultra-ofensiv, ar fi de preferat. Sau nu neaparat.

Insa echipele lui Emil Sandoi par a nu cunoaste tainele jocului ofensiv. Echipa Romaniei s-a aparat foarte bine, in mod cert tactica fusese pregatita temeinic, insa atunci cand a luat gol a parut ca nu stie ce sa faca. Nu era ceva ce se astepta. De parca incasarea unui gol ar fi un scenariu SF, prea putin probabil pentru a fi luat in calcul.

Problema de fond este un pic mai grava decat atat. Momentan Edi Iordanescu este in grafic (cu mult noroc, ce-i drept), insa el este tot timpul cu un ochi spre echipa de tineret. Cum ar putea, insa, promova pe cineva de la o echipa care este ciuca batailor? Pare ciudat, absurd. Ilogic.

Nu voi spune ca rezultatele sunt DOAR din vina lui Emil Sandoi. Insa dati-mi voie sa observ cum TOTI jucatorii evolueaza la nationala de tineret la un nivel inferior celui aratat la echipa de club. Cu mult laudatul Borza in frunte. Oare este vorba DOAR de un nivel superior, mult prea ridicat pentru posibilitatile acestor jucatori? Oare este vorba DOAR de o oboseala inevitabila la final de sezon? Evident, sunt 2 aspecte ce nu pot fi ignorate. Dar nu cumva selectionerul ar trebui sa faca in asa fel incat jucatorii sa se exprime la un nivel superior? Nu cumva inclusiv motivatia ar trebui sa fie in sarcina selectionerului?

Altfel spus, cum iesi din mediocritate? Nu cumva iesi cu unul care face in asa fel incat echipa sa se exprime superior valorii ei? Selectionerul trebuie sa CREASCA valoarea fotbalistilor, sa-i faca sa se exprime ca o echipa si sa-i motiveze in asa fel incat ei sa dea totul pe teren. Poate mai mult.

Nu stiu ce rezultate va obtine Romania in urmatoarele meciuri, nu stiu care va fi soarta lui Emil Sandoi dupa european. Stiu, insa, ca nicio echipa cu pretentii nu-l va dori antrenor pe Emil Sandoi. Nici CFR Cluj, nici Rapid, nici FCSB, nici Sepsi, nici macar Dinamo sau Voluntari.

Ca sa ma exprim fix ca-n cazul jucatorilor, Emil Sandoi a ramas o tanara speranta in antrenorat. Desi are 58 de ani! Tanara speranta la 58 de ani in cazul antrenorilor este ca si cum ai fi tanara speranta la 30 de ani in cazul jucatorilor.

Apropo de Emil Sandoi si de mediocritatea lui, nu cumva am putea incerca cu un selectioner strain (SI) la tineret? Eu sunt fanul ideii, stiti deja asta!

ps: Emil Sandoi mi se pare exemplificarea perfecta a angajatului roman: muncitor, docil, baiat bun. Competenta este irelevanta. Ca om, nu ai ce sa-i reprosezi, deci il preferi in dauna multora!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *